Energiebesparende maatregelen voor de woning – helpt de overheid financieel mee?

Het verduurzamen van uw woning geeft een lagere energierekening én het is beter voor ons milieu én het verhoogt de waarde van uw woning én de hypotheek helpt mee om het te doen. Dat mag wel ondersteund worden met subsidie toch?

| Het antwoord: Ja, er zijn allerlei subsidies en leningen te krijgen speciaal voor verduurzaming!

Weliswaar zijn subsidies eigenlijk ons eigen belastinggeld, maar de Overheid deelt die graag uit aan wie zijn huis duurzamer maakt.

Beschikbare subsidies voor verduurzaming en energiebesparing op de woning

 • Per 1 januari 2022 kunt u onder voorwaarden 30% subsidie krijgen als u een koophuis isoleert. Met de ISDE ( Investeringssubsidie Duurzame Energie & Energie besparing) kunt u een vergoeding aanvragen voor de volgende isolatiemaatregelingen:
  • dakisolatie;
  • spouwmuurisolatie;
  • vloerisolatie;
  • HR++ of triple glas;

Er dienen altijd 2 maatregelen te worden gekozen óf een Warmtepomp, zonneboiler of aansluiting warmtenet.

Let op, vanaf 2 april 2022 is het ook mogelijk één isolatiemaatregel door te voeren. U krijgt dan 15% van de kosten terug. De aanvraag voor deze subsidie dient u pas na 1 januari 2023 in bij het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

 • Er is ook een losse subsidie voor aansluiten op warmtenet, zonneboilers en warmtepompen. Deze maatregel hoeft u dus niet te combineren met een isolatiemaatregel. Per aansluiting, zonneboiler of warmtepomp kan je duizenden euro’s terugkrijgen.
 • Voor het arbeidsloon bij isolatie geldt het lage BTW-tarief van 9%.
 • Gemeentes en provincies hebben soms lokale subsidiepotjes. Kijk op Energiesubsidiewijzer welke subsidies er in uw gemeente of provincie zijn.
 • Bij het installeren van zonnepanelen bestaat de mogelijkheid om BTW terug te vragen. Dat scheelt 21% van de kosten. Zie voor meer informatie deze pagina van de belastingdienst.

Hypotheken

Er bestaan meerdere verduurzamingshypotheken en extra leningen als u het geld inzet voor verduurzaming van de woning.

Lees ons artikel over duurzame hypotheken

Persoonlijk advies

Uw financieel adviseur geeft u graag persoonlijk advies over energiebesparing op de woning. Neem contact met ons op voor een afspraak!

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr verzekeringsexperts

Lancyr verzekeringsexperts

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiële vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 013 - 467 66 93 .