Jubelton: 2023 verlaging, 2024 afschaffing

Ouders mogen een hoog bedrag schenken aan hun kinderen, als die dat geld besteden aan de aankoop of verbouwing van hun eigen woning. Dit staat bekend als de ‘jubelton’.

“Starters met vermogende ouders hebben meer voordeel van de schenkingsvrijstelling dan starters met ouders met minder geld. De financiële uitgangspositie van huishoudens die zo een schenking ontvangen is namelijk vaak al beter in vergelijking met huishoudens zonder schenking.

Daarom past het kabinet de schenkingsvrijstelling eigen woning in 2023 aan.”

Dat is te lezen op de website van de Rijksoverheid, als uitleg waarom de verruimde schenkingsvrijstelling (jubelton) wordt afgeschaft. Dit besluit was al in 2021 genomen, en daar houdt de Regering aan vast.

Schenkbedrag in 2023 omlaag naar € 28.947

De verruimde schenkingsvrijstelling van € 106.671 (2022) voor de Eigen Woning wordt per 2024 afgeschaft. In aanloop daartoe wordt deze vrijstelling verlaagd naar € 28.947 per 1 januari 2023. Heeft u plannen om een woning aan te kopen ? Dan kunt u dit nog in 2022 doen mét de jubelton!

Voor schenkingen die in 2022 zijn gedaan, bestaat alleen nog de mogelijkheid deze te spreiden over 2 jaar (2022 en 2023). Dit was 3 jaar. Het geld moet dus uiterlijk eind 2023 uitgegeven zijn aan de eigen woning.

Een schenking die in 2023 gedaan wordt, mag niet gespreid worden maar moet de ontvanger ineens besteden, vóór eind 2023.

Overdrachtsbelasting geeft starters en doorstromers voordeel

Voor de starters op de woningmarkt wordt in 2023 de ‘vrijstelling van overdrachtsbelasting‘ verlengd. Andere particulieren (doorstromers) die de nieuwe woning zelf gaan bewonen, betalen nog steeds slechts 2% overdrachtsbelasting.

Het algemene tarief voor overdrachtsbelasting stijgt juist – van 8 naar 10.4%.

Hierover staat op de website van de Rijksoverheid:
“Met de maatregel krijgen koopstarters en doorstromers een betere positie op de koopwoningmarkt tegenover beleggers. Door het hoofdverblijfcriterium betalen starters en doorstromers een lager tarief dan beleggers die een woning kopen voor verhuur.”

De vrijstelling van overdrachtsbelasting kent wel voorwaarden. Toen deze regeling in 2021 werd geïntroduceerd, schreven we deze uitleg. Deze infographic uit 2021 is nog steeds van toepassing, alleen verandert in 2023 de 8% in 10,4%.

klik voor vergroting: overdrachtsbelasting 2021

Wat doet de woningmarkt?

Dat is nu de grote vraag om te bepalen of er wel echt een verbetering komt voor starters. Want als er geen woning in je prijssegment beschikbaar is, heb je niets aan een vrijstelling. Zolang er krapte is in het aanbod van woningen, zullen de starters het geld dat ze ‘winnen’ met de lage overdrachtsbelasting, moeten inzetten om te overbieden op hun gewenste woning.

Het kabinet wil volgens de Miljoenennota 2022 nog eens 290 miljoen euro steken in extra woningbouw (51.000 woningen), bedoeld voor starters. Maar of dat afdoende is en snel genoeg zal gaan, zal moeten blijken in 2023.

Kom nog dit jaar in actie

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn als starter? Of als ouder om nog een schenking te doen in 2022? Kom dan in gesprek met onze onafhankelijk adviseurs. We kijken samen naar uw situatie om te bepalen wat uw financiële mogelijkheden zijn en wat de beste aanpak is.

Het eerste gesprek nemen wij voor onze rekening.

Maak een afspraak voor advieseerste gesprek gratis en vrijblijvend

.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr verzekeringsexperts

Lancyr verzekeringsexperts

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiële vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 45 25.