Een spaarbuffer is geld dat je apart zet voor onvoorziene uitgaven en noodgevallen. Dit kan variëren van een kapotte wasmachine tot autopech.
Een spaarbuffer opbouwen is als het leggen van een stevig fundament voor je financiële huis. Het biedt stabiliteit en veerkracht in onzekere tijden en creëert een vangnet voor onverwachte gebeurtenissen. Met een spaarbuffer hoef je bij een financiële tegenslag geen gebruik te maken van leningen met hoge rentes of creditcards, waardoor je je financiële gezondheid in stand houdt.
Bereken hoeveel buffer je nodig hebt
Hoeveel buffer voldoende is, hangt af van jouw situatie en of je een huur of koopwoning hebt. Je zult al snel uitkomen op minstens 3 x je (gezamenlijke) maandsalaris. Met deze handige tool van het Nibud kun je berekenen hoeveel buffer je nodig hebt:
Buffer berekenaarop NIBUD websiteHoe bouw je een spaarbuffer op?
Om een spaarbuffer op te bouwen, zijn er enkele stappen die je kunt volgen.
- Ten eerste is het cruciaal om te weten hoeveel er maandelijks binnenkomt en uitgaat. Dit geeft je een helder beeld van het bedrag dat je kunt sparen.
- Stel een realistisch spaardoel voor jezelf, gebaseerd op je uitgaven en persoonlijke omstandigheden. Start vervolgens met het opzij zetten van een vast bedrag van je inkomen, bijvoorbeeld elke maand bij ontvangst van je salaris. Nibud adviseert om minimaal 10% van je netto maandsalaris opzij te zetten, maar kijk vooral wat haalbaar is.
- Automatiseer het sparen via je bank, zodat het sparen een ingebouwd onderdeel wordt van je financiële routine. Kies voor een aparte spaarrekening met een goede rente, maar die ook gemakkelijk toegankelijk is in geval van nood.
- Blijf van je buffer af! Verleiding om het geld aan andere zaken uit te geven ligt op de loer, maar blijf gefocust op je doel en de gemoedsrust die het je zal brengen. Geduld en volhouden zijn essentieel bij het opbouwen van een spaarbuffer. Het kan enige tijd duren om het gewenste bedrag te bereiken.
Maak meerdere spaarpotjes aan
Je hebt vast ook andere redenen om te sparen. Zoals voor vakantie, een nieuwe mobiel of een nieuwe auto. Dat zijn duidelijke spaardoelen, en dat noemen we daarom doelsparen.
Het is bewezen dat sparen met een duidelijk doel, beter werkt dan ‘zomaar’ geld op je spaarrekening zetten.
Maak voor deze doelen een apart spaarvarken aan, of gebruik daar een andere spaarrekening voor. Zo kan je niet per ongeluk je buffer uitgeven aan deze (leukere) doelen.
Veel banken bieden de mogelijkheid om verschillende spaarpotjes aan te maken binnen je (spaar)rekening. Zo hou je het overzicht én je kan instellen dat op elk potje maandelijks een bedrag wordt gestort.
Wil je weten hoe je slim spaardoelen stelt en hoe je die ook kunt bereiken, lees dan ook:
Alles over doelsparen
Blijf kritisch op je uitgaven
Door je maandelijkse lasten laag te houden, hou je makkelijker geld over voor én de leuke dingen én sparen. Neem daarom regelmatig je uitgaven onder de loep. De meeste mensen kunnen jaar na jaar besparen op:
- Energierekening (overstappen, minder verbruiken)
- Boodschappen (luxeproducten, A-merken, hoeveel gooi je weg? Maak een lijstje voor het winkelen!)
- Verzekeringen (minstens 1x per jaar vergelijken) (ken je het Lancyr A t/m Z Pakket al?)
- Hypotheek (aflossen, oversluiten)
Begin vandaag nog met bouwen aan je financiële fundament en creëer een stabiele basis voor een gezonde financiële toekomst.
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!
Lancyr verzekeringsexperts
Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiële vragen.